Möte i Berlin

Thunberg vill lyfta klimatfrågan i möte med Merkel

1:54 min

På torsdag tar förbundskansler Angela Merkel emot klimataktivisten Greta Thunberg i Berlin. För Greta anses det vara ett försök att återuppliva sin klimatrörelse.

För ett drygt år sedan möttes Angela Merkel och Greta Thunberg vid klimattoppmötet i New York. Fotot, där de två samspråkar, tolkades som att den tyska kanslern snyggar upp sin klimatprofil genom att söka den världskända klimataktivistens närhet. Nu kan det vara tvärtom.

Exakt på tvåårsdagen av Gretas Thunbergs första klimatstrejk utanför Riksdagen i Stockholm tar Angela Merkel på torsdag emot henne, tillsammans med den tyska Fridays for future-rörelsens ansikte utåt, Luisa Neubauer och de två belgiska aktivisterna Anuna de Wever och Adelaïde Charlier.

Det är en pandemi-stukad klimatrörelse som möter den sittande EU-ordföranden. Fridays-for-future var i våras snabba med att ställa in de stora fredagsdemonstrationerna och flytta till internet.

Så här sade två entusiastiska ungdomar som förberedde en klimatprotest i april, där 20 aktivister fanns utanför Riksdagshuset i Berlin, medan resten deltog via internet.

– Fredagsstrejken var det normala, nu försöker vi göra det på ett annat sätt. Vi visar att man kan protestera även med smittskyddsåtgärder, sade de.

Men trots att det huvudsakligen är unga och digitalvana människor som är målgruppen, så har klimatfrågorna inte velat flyga.

I Tyskland, där rörelsen har lockat upp till 250 000 människor ut på gatorna i Berlin och andra städer vissa fredagar, har intresset dalat. Till mötet på torsdag kommer Greta att ha med sig ett öppet brev med titeln "Face the climate emergency" som signerats av drygt 124 000 människor i hela världen.

En studie genomförd under april och maj bland 1000 representativt utvalda ungdomar i Tyskland visar att intresset för Thunbergs rörelse har minskat.

Medan 30 procent av ungdomarna uppgav att de före corona deltagit i fredagsdemonstrationerna för klimatet, så var det bara sex procent som klickat in sig på något digitalt evenemang.