Nordkorea

Svenska diplomater har lämnat landet efter svårigheter

1:56 min

Sveriges utsända personal vid ambassaden i Nordkorea har lämnat landet. Men enligt Sveriges särskilda sändebud för Koreahalvön Kent Härstedt påverkar det inte Sveriges roll med skyddsansvar för flera andra länder, som bland annat innefattar USA:s förbindelser med den nordkoreanska regimen.

Anledningen till att Sveriges utsända personal har lämnat Nordkorea är enligt Härstedt att ambassadören ska ha semester och den andra utsända diplomaten ska byta till en annan tjänst. Att de för en vecka sedan lämnade landet samtidigt beror delvis på att situationen för i landet i och med coronapandemin har försvårats och det bland annat har varit svårt att resa.

Med tanke på att majoriteten av all aktivitet har stannat av i takt med att Nordkorea lagt allt fokus på att stoppa pandemin, ser Kent Härstedt inga större problem med att ingen diplomat nu är på plats i landet, varken för Sveriges del eller för rollen som skyddsmakt.

Ambassaden i Pyongyang är fortfarande öppen, men det är alltså bara lokalanställd personal på plats. Härstedt säger dock att Sverige har fortsatt nära diplomatiska förbindelser med Nordkorea genom dess ambassad i Stockholm. Efter avklarade semestrar är tanken att svensk personal åter ska finnas på plats i landet.