Infördes i mars

Sydafrika lyfter alkohol och cigarettrestriktioner

1:57 min

I Sydafrika släpps i dag de alkohol och cigarettrestriktioner som infördes i mars för att stävja spridningen av corona. Här på morgonen har människor köat utanför affärerna, samtidigt fortsätter antalet smittade av coronaviruset att stiga.

Whisky och cigaretter det är vad den här kunden vill ha. Sydafrikanska nyhetskanalen News 24 har besökt affärer som i dag fått börja sälja dessa varor lagligt igen efter ett fem månader långt förbud och rapporterar att det på sina håll är långa köer. Beslutet att förbjuda försäljning av dessa produkter har varit mycket kontroversiellt och varorna har sålts på svarta marknaden - till priser därefter.

Sydafrika går i dag in i en ny fas av lättnader av de restriktioner som infördes för att stävja spridningen av coronaviruset. Sydafrika är det land på kontinenten som har flest coronasmittade. Fler än 587 000 bekräftade fall hittills och närmare 12 000 människor har avlidit i covid-19 men kurvan ser nu ut att ha vänt neråt. Särskilt ekonomiskt utsatta som bor i kåkstäderna där tillgången till rent vatten är bristfällig har drabbats av viruset enligt Världshälsoorganisationen.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har varnat landets medborgare för att fira stort nu med tanke på risken för en andra våg.

I och med dagens lättnader får restauranger servera alkohol till sina gäster och resor mellan landets olika delar tillåts. Detta är ett led i att försöka fp igång ekonomin. Det nattliga utegångsförbudet är dock kvar och människor måste bära ansiktsskydd på allmänna platser.