Svensk Fanta tre gånger sötare än engelsk

8:57 min

En Fanta apelsin köpt i Sverige innehåller nästan tre gånger så mycket socker som en köpt i England eller Spanien. En sammanställning av Cancerfonden visar att det är stor skillnad på sockerhalten i populära läskedrycker.

– I Sverige har vi väldigt mycket socker i vår läsk jämfört med i andra länder, säger generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström.

Läskflaskor som Fanta och Sprite ser ungefär likadana ut över hela världen. Men när det kommer till sockerhalten är det stora skillnader mellan olika länder.

Det visar en sammanställning från Cancerfonden som har jämfört hur mycket socker tre olika drycker från bolaget Coca-Cola innehåller i tolv europeiska länder.

En 50 centiliter stor flaska Fanta apelsin i Sverige innehåller en sockermängd som motsvarar ungefär 18 sockerbitar. Det är nästan tre gånger mer än i Storbritannien eller Spanien - och nästan dubbelt så mycket som i grannländerna Danmark eller Finland.

Av de tolv europeiska länder som Cancerfonden undersökt är Fantan i Sverige sötast. Det samma gäller även Sprite.

Drycken Coca-Cola innehåller däremot samma mängd socker i alla undersökta länder.

Enligt Ulrika Årehed Kågström beror de olika nivåerna till stor del på att flera andra länder infört skatter på söta produkter. Hör henne och Frida Keane, kommunikationsdirektör Coca-Cola AB i intervjun med Plånbokens Pia Fridén.