Valet i Belarus

Linde i samtal med Belarus utrikesminister

1:59 min

Protesterna hårdnar mot det ifrågasatta valresultatet i Belarus. Och i dag har utrikesminister Ann Linde pratat med Belarus tillförordnade utrikesminister Vladimir Makej där hon både framförde krav och erbjöd Sveriges hjälp i konflikten.

– Vi har krävt att man måste genomföra fria och rättvisa val och släppa alla politiska fångar. Däremot så erbjuder vi som inkommande OSSE-ordförande tillsammans med ordföranden att vi kan bidra till en dialog.

Vad fick du för svar?

– Jag fick inget omedelbart positivt svar. Men däremot sa han att han skulle ta det till president Lukasjenko och fråga helt enkelt om vilket svar man vill ge. Man är orolig för inblandning utifrån.

Med hjälp av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) tror utrikesminister Ann Linde att man kan få igång en dialog mellan ledare och oppositionen i landet.

Utrikesministern krävde också att politiska fångar ska släppas och hon reagerar kraftigt på polisens våld mot demonstranter.

– Man har ju sett bilder på människor som är slagna gula och blå av polisen och det är naturligtvis helt oacceptabelt.

Förra veckan enades EU:s utrikesministrar om att att förbereda riktade sanktioner mot Belarus och imorgon ska EU:s stats- och regeringschefer hålla ett extrainsatt möte om situationen i landet.

– Vi vet att när EU har infört sanktioner har politiska fångar släppts, oppositionen har fått större möjligheter och så vidare. Och det är ju syftet med sanktioner.