Coronapandemin

Krissommar för hotell och restauranger

1:54 min

Hotellen i storstäderna har tappat 75 procent av sina intäkter men också på andra håll har det varit betydligt sämre i år trots att svenskarna semestrat hemma,det visar sammanställningar från branschorganisationen Visita.

– Vi har aldrig varit något liknande i närheten. Tjörn är en populär sommarort och vi brukar ha i stort sett fullbokat, hela säsongen. Det här är helt annorlunda, säger Ann-Sofie Lekander som driver ett bed and breakfast på Tjörn.

Hennes bed and breakfast har 35 bäddar i tio rum. Normalt är det en 99-procentig beläggning och sängarna är bokade långt i förväg i juli och augusti.

Enligt henne var säsongen, med praktiskt taget bara svenska gäster, kort. I högsommarmånaden juli fanns det tidvis flera bäddar lediga och nu i augusti finns det gott om lediga rum, hälften jämfört med en normal augustimånad.

– Om man tittar framåt sedan, så i september är det nästan ingenting bokat alls faktiskt.

Det är väldigt grått, det vill säga att det här obokat?

– Man känner inte igen det här, så här brukar det inte vara, säger Ann-Sofie Lekander.

Branschorganisationen Visita säger att utanför storstäderna så handlade det om en nedgång med en tredjedel i juli månad i antalet sålda gästnätter. Men för Stockholm, Göteborg och Malmö tappade bolagen nästan 75 procent av intäkterna när Visita i sammanställningen jämför med förra året.

Trots att svenskarna till stor del valt att semestra här i Sverige, så märktes inte heller det så tydligt i antalet restaurangbesök. Restaurangmarknaden har, enligt Visita tappat 50 procent av försäljningen mellan den första mars och fram till den tionde augusti för riket som helhet. Stockholmsrestaurangerna har gått ännu sämre, med försäljningsminskningar på 60 procent under perioden.

Därför kräver nu Visita snabba besked från regeringen om både förlängda stödprogram för branschen men också att det återigen ska bli möjligt med permitteringsersättningar på upp till 80 procent för drabbade bolag.

– Den här krisen har inte gått över. Den gick inte över i somras och den kommer att bli värre under hösten. Därför behöver framför allt kanske, omställningsstödet förlängas, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom vid Visita.