Grekland

Migranter överges på havet av kustbevakningen

1:59 min

Över 1 000 flyktingar och migranter har övergetts på havet av den grekiska kustbevakningen sedan i mars, det visar en granskning av bland annat The New York Times. Merparten av dem har satts i uppblåsbara livflottar.

– Här är vi, titta på oss. De har satt oss i den här båten, säger mannen som filmar. Framför honom trängs ett tjugotal människor under livflottens orangea tygtak. Flera små barn i flytvästar trycker sig mot sina mammor. Utanför skvalpar vågorna.

Människorna i den här videon kom från Syrien till Grekland i mars i år. Men knappt ett dygn efter att ha stigit i land på ön Simi hämtades de av kustbevakningen och placerades på en uppblåsbar livflotte. De kördes ut av kustbevakningens båt och släpptes på Egeiska havet.

– Livflottens fyrkantiga form, att den saknar motor och inte går att styra, gör att den bara guppar runt på havet. Det orsakar svimningar och illamående, säger forskaren Niamh Keady-Tabbal vid Irish center for human rights. Hon har verifierat den här och andra mobilvideor, och släppte den första rapporten om hur livflottar används för att avvisa migranter från Grekland i maj. Uppgifterna tillbakavisades då kraftigt av grekiska myndigheter.

Men tidningen New York Times kunde i veckan avslöja att samma metod fortsatt har använts under sommaren. Totalt har över 1000 människor som tagit sig över Egeiska havet till Grekland, körts ut på havet igen av kustbevakningen. De flesta har satts på sådana här flottar, enligt granskningen, och till sist räddats av den turkiska kustbevakningen.

Fenomenet i sig är inte nytt, enligt Niamh Keady-Tabbal. Grekland har skickat ut migranter och flyktingar på havet under olika former, i strid med internationell rätt, i flera år.

– Det som är nytt är att man nu använder material som är framtaget för att rädda liv, säger Niamh Keady-Tabbal.