Stängt gränserna

Utegångsförbud i Mali efter militärkupp

1:35 min

Efter militärkuppen i Mali igår har landet nu stängt gränserna och infört utegångsförbud. I dag väntas den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas anlända till Mali.

Det råder fortfarande stor oklarhet vad som hände i Mali igår då presidenten tvingades bort efter att ha blivit gripen av militär. Händelsen streamades live i sociala medier, som kunde se hur presidenten och andra delar av regeringen fördes bort i bepansrade bilar, samtidigt som människor firade på gatan.

Soldaterna som tagit över kallar sig för Kommittén för folkets frälsning.

Under de tidiga morgontimmarna höll majoren Ismael Wagué, en av soldaterna som tagit makten, ett tal till nationen där han meddelade att det kommer ske nya val i Mali. Men han specificerade inte när detta kommer ske.

Soldaterna har även utlyst utegångsförbud i Mali och stängt gränserna.

Under dagen så ska FN:s säkerhetsråd ha ett extramöte om situationen i Mali. Militärkuppen har kritiserats av omvärlden, och Afrikanska unionen har fördömt militärens agerande.

I dag väntas också den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas anlända till Mali. De har tidigare försökt medla mellan den förre presidenten Keita och oppositionen i den så kallade 5 juni-rörelsen.

Det är ännu oklart om oppositionen är inblandade i militärkuppen, men en av medlemmarna, Ramata Sissoko Cisse sa till BBC att presidentens avgång är en lättnad för malierna, och att han saknar stöd hos befolkningen.