Kräver utredning

EU erkänner inte valresultatet i Belarus

1:53 min

EU:s stats- och regeringschefer fördömde idag det officiella valresultatet i presidentvalet i Belarus som korade president Aleksandr Lukasjenko till segrare.
– Vi står solidariska med det belarusiska folket, sa Europeiska rådets ordförande Charles Michel på en presskonferens efter toppmötet.

– Det belarusiska folket har rätt att fritt välja sina ledare och staka ut sin egen framtid, fortsatte Charles Michel.

Initiativtagare till toppmötet, som hölls via videokonferens, var Belarus grannländer, Polen och de tre baltiska staterna. Syftet var att öka pressen på president Lukasjenko att inleda en dialog med oppositionen och att verka för en politisk lösning.

I ett videoinspelat uttalande inför toppmötet uppmanade presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja EU:s ledare att inte acceptera valresultatet:

– Lukasjenko har förlorat all legitimitet både i vårt lands och i omvärldens ögon, sa Svetlana Tichanovskaja som befinner sig i exil i Litauen.

EU:s ledare riktade också skarp kritik mot det man beskrev som polisens brutala våld mot fredliga demonstranter i Minsk och andra stöder.

– Vi kräver en oberoende utredning av våldet, sa Charles Michel.

EU:s ledare bekräftade idag också beslutet förra veckan om att införa riktade sanktioner mot de ansvariga för polisvåldet och för oegentligheterna i samband med presidentvalet. En lista med ett stort antal namn namn väntas vara klar i slutet av veckan, enligt Charles Michel.

EU varnade också för utländsk inblandning i konflikten, dock utan att nämna Ryssland vid namn. Inför toppmötet har Charles Michel, och även Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emanuel Macron, haft telefonkontakt med Rysslands president Vladimir Putin.

Trots dagens skarpa uttalande så håller EU en relativt låg profil – för att inte provocera president Lukasjenko – som idag anklagade utländska aktörer för att stå bakom protesterna i Belarus.

EU-kommissionen har idag också beslutat att dra in drygt 500 miljoner kronor öronmärkta till regimen i Belarus, för att istället ge mer pengar till civilsamhället och till offren för polisvåldet i landet.