Kräver presidentens avgång

Statliga industrier står stilla i Belarus – tusentals strejkar

2:02 min

Under den elfte dagen av protester i Belarus har fler gripits, och samtidigt sprids strejkerna på statliga företag. Vid en av världens största producenter av pottaska Belaruskali strejkar majoriteten av de 15 000 anställda för att Alexander Lukasjenko, ska avgå.

– Jag är kvinna och inte rädd. Killar, gruvarbetare, är ni med?, ropar en av flera tusen strejkande på ett av Belarus största och ekonomiskt viktigaste företag Belaruskali i Zelegorsk, en av världens fem största producenter av pottaska.

En majoritet av gruvarbetarna strejkar med krav på president Lukasjenkos avgång och för nytt val. 

Vid traktorfabriken i Minsk fick de strejkande idag stöd av filharmoniska orkesterns kör, som krävde stopp för våldet. 

Men det hindrade inte inrikestrupperna OMON från att gripa flera protesterande. Även arbetare vid kylskåpsfabriken Atlant strejkar och har hotats med avsked. En rad statligt anställda strejkar nu, trots hot om avsked. 

Från Brest kom nyheten att ännu en demonstrant dött av skottskador han fick under protesterna. Han var försvunnen under två dagar, innan anhöriga fick beskedet. Många andra av totalt 7 000, som gripits, är fortfarande försvunna och det varnas för att vara ute efter mörkrets inbrott. Därför hålls också alla gatudemonstrationer i dagsljus. 

Alexander Lukasjenko sammankallade idag sitt säkerhetsråd och varnade för att väst försöker ta över landet. Nya bussar rullar med presidentens anhängare stödmöten i olika städer. 

Deras repeterade slagord låter lite tunt i jämförelse med proteströrelsens.