FN markerar

Överste träder fram som kuppmakarnas ledare i Mali

1:38 min

FN:s säkerhetsråd markerar nu mot kuppmakarna i Mali, som under gårdagen fängslade landets president.
Samtidigt träder arméöversten Assimi Goita fram som ledare för den militärjunta som genomfört kuppen.

FN:s säkerhetsråd uppmanar kuppmakarna i Mali att återvända till sina militärenheter och omedelbart släppa de myndighetspersoner, inklusive landets president, som man tagit till fånga.

De femton medlemsländerna i säkerhetsrådet underströk också i sitt uttalande att landet ska återgå till normalt styre i enlighet med Malis konstitution.

Militärkuppen har sedan tidigare kritiserats av FN, EU, USA och den forna kolonialmakten Frankrike. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt militärens agerande och kallade därför in säkerhetsrådet för ett krismöte om utvecklingen i Mali.

Afrikanska unionen har meddelat att Malis medlemskap fryses fram tills dess att civilt styre har återinrättats.

På onsdagen trädde också arméöversten Assimi Goita fram som ytterst ansvarig för kuppen.

– Tillåt mig att presentera mig, jag är överste Assimi Goita, ordförande för Nationalkommittén för folkets frigörelse, sade officeren efter att ha mött högt uppsatta tjänstemän.

Goita var en av de maliska militärer som natten till onsdagen medverkade i ett tv-framträdande, där de förklarade att de tagit över makten i landet, men satt då i bakgrunden utan att själv prata.

I tv-framträdandet presenterade sig Nationalkommittén för folkets frigörelse – eller Comité national pour le salut du peuple – genom en talesperson som utlovade att ett civilt övergångsstyre ska etableras, för att bädda för nyval ”inom rimlig tid”.

– Vi är inte intresserade av makt, vi är intresserade av landets stabilitet, sade talespersonen Ismaël Wague då.

Hör Ekots utsända Isabelle Swahn i spelaren ovan.