Rysk oppositionsledare

Navalnyj misstänkts ha blivit förgiftad – intensivvårdas

1:36 min

Ryssland allra mest kända oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj ligger i koma på ett sjukhus i staden Omsk i den sibiriska delen av Ryssland. Han vårdas på en intensivvårdsavdelning och ligger i respirator.

Aleksej Navalnyj var idag på morgonen i ett plan på väg mot Moskva från Tomsk i Sibirien. I stolen bredvid satt hans talesperson Kira Yarmysj som har berättat vad som hände. Det gick fort.

Navalnyj började svettas, bad om en servett, han ville inte ha vatten, gick till toaletten och förlorade sedan medvetandet. Planet nödlandade då på vägen i staden Omsk.

Aleksej Navalnyj, som tillsammans med kollegor i hans politiska rörelse är en av Rysslands mest uttalade kritiker av den auktoritäre presidenten Vladimir Putin, och som länge försökt avslöja korruption på hög nivå i Ryssland. Navalnyj fördes från flygplanet till sjukhus, lades i respirator och ligger nu i koma.

En läkare på detta sjukhus nummer 1 i Omsk berättade på förmiddagen att det inte är säkert att det handlar om en förgiftning, de undersöker Navalnyj och letar efter ett flertal möjliga diagnoser. Läkaren sade också att tillståndet för Navalnyj var allvarligt men stabilt.

Aleksej Navalnyj talespersonen Kira Yarmysj som själv var med, är på plats på sjukhuset och skriver i sociala medier att ”detta har inget att göra med någon normal sorts förgiftning”. Hon skriver också att sjukhuset nu i princip är översvämmat av poliser.

Förra året togs Aleksej Navalnyj till sjukhus från det fängelse där han avtjänade ett kort straff, det är inte ovanligt att han grips på regimkritiska demonstrationer. Då påstods också att han skulle ha varit förgiftad men läkarna sa senare att det var en allergisk reaktion.

Vad som hänt vet vi inte. Det är inte heller säkert att vi kommer att få veta det eftersom inga institutioner i Ryssland agerar oberoende om de utsätts för politiskt tryck.

Vad som nu än har hänt, så finns det flera fall av förgiftning som drabbat de som kommit på kant med den ryska regimen.

Som Sergej Skripal och hans dotter Julia i Storbritannien för två år sedan med nervgiftet Novitjok och som Alexander Litvinenko som för fjorton år sedan drack polonium-spetsat te i London.