Bilförsäljning

Färre vill leasa bil

1:41 min

Försäljningen av begagnade bilar har tagit rejäl fart på senaste tiden.
Däremot försvagas trenden med leasade bilar. På försäljningssidan Blocket minskade efterfrågan med en femtedel under våren, det säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

– Det är en tydlig kurva ner under corona. Att försäljningen av bilar går uppåt och att leasingen går neråt kan vara ett tecken på att man ställer om sitt bilägande, säger Tero Marjamäki.

Pandemin verkar göra att många funderar på sitt bilägande. Hemester, att många inte velat trängas på en buss eller tåg och kanske bli smittade, och att många jobbar hemma, rör om på bilmarknaden.

På Blocket säljs omkring en halv miljon bilar om året. I sommar har Blockets bilsidor haft 25 procent fler besök än sommaren 2019. Däremot minskar efterfrågan av leasingbilar. En förklaring skulle kunna vara att pandemin gjort många arbetslösa och att många jobbar hemma och funderar på om de verkligen behöver en leasingbil, menar Tero Marjmäki.

– Det är ju en fast månadskostnad som blir extra kännbar om man inte använder bilen i samma utsträckning som tidigare, säger han.

Elbilar och hybridbilar ökar snabbast med från en låg nivå. Men många vill ha bensinbil också. Totalt har försäljningen ökat med 30 procent på Wayke, en annan sajt för bilköpare. Martin Fransson, vd för sajten tror att det är kollektivtrafiken som är förlorare när folk får nya bilvanor. Och absolut ingenting tyder på att intresset för att ha bil minskar.

– Bilen är ett självklart transportmedel i vårt samhälle, och under en överskådlig framtid ser jag absolut att den är det.