Expert

”Inte första gången en oppositionpolitiker blir utsatt”

1:59 min

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj intensivvårdas nu efter en misstänkt förgiftning, det uppger hans talesperson i sociala medier. Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Rysslandsprogrammet på FOI, vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom förgiftningen.

– Det är för tidigt att spekulera i det. Man ska ju veta att hans organisation, fonden för kamp mot korruption, de är ju väldigt proffsiga på att göra utredningar om korruption och det kan vara något sånt som någon vill förhindra.

– Det är ju inte första gången Navalnyj blir attackerad. Han blev attackerad med en frätande väska och han blev tvungen att vårdas utomlands för att rädda synen på ögonen, säger Carolina Vendil Pallin.

Carolina Vendil Pallin förklarar att man får ha i åtanke att det inte är första gången en oppositionspolitiker blir förgiftad i Ryssland.

– Det är ju ett farligt yrke verkligen. Det som man också kommer att tänka på är att oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza blivit utsatt för förgiftning två gånger tidigare, säger hon.