Tokarczuk lämnar polska författarförbundet i protest

1:59 min

I Polen har flera namnkunniga författare lämnat det polska författarförbundet efter att förbundet inlett ett samarbete med ett regeringstroget litteraturinstitut.

Det är flera av Polens allra tyngsta författarnamn som nu valt att lämna författarförbundet efter att ledningen valt att samarbeta med det statligt finansierade Litteraturinstitutet. Bland namnen som skrivit under ett öppet brev om utträde ut förbundet återfinns bland andra nobelpristagaren Olga Tokarczuk, Hanna Krall och poeten Adam Zagajewski.

Författarförbundet startades 1989 och var tänkt att stå fritt från kommunisttidens nära samarbete mellan författarna och kommunistpartiet. Istället skulle förbundet vara fristående och kämpa för författarnas oberoende gentemot politiska idéer.

Nu menar författarna som valt att lämna förbundet att man brutit med traditionen. Detta eftersom förbundet ingått ett samarbete med statliga litteraturinstitutet.

Institutet bildades så sent som 2019 av den polska kulturministern Piotr Gliński för att som det hette "stärka de värdefulla författare och poeter som inte klarar sig på den kommersiella marknaden". Kritikerna menade då att institutet var ett sätt att slussa pengar till de författare som sympatiserade med regeringspartiet Lag och Rättvisas nationalkonservativa ideologi.

Flera av kritikerna menar att förbundet i och med samarbetet nu blivit ett verktyg i den polska regeringens kulturpolitik och att förbundet därmed glömt sina rötter och börjar likna författarförbundet som var verksamt under kommunisttiden.

Ledningen för författarförbundet kallar i ett uttalande massutträdet för moralpanik och hävdar att kritikerna som vill häva avtalet därmed väljer att tysta de författare som är beroende av statligt stöd för att kunna överleva på sitt författarskap.