Konflikt

Erdogan: Turkiet lämnar inte omstridda området

1:58 min

Turkiet kommer att fortsätta söka efter naturfyndigheter i östra Medelhavet och inte att ”vika sig för hot”.

Det sa Turkiets president Tayyip Erdogan igår, som ett svar på kraven att landet ska sluta leta efter gas och olja i de omstridda vattnen mellan Cypern och Grekland. Vi hör turkietkännaren Paul Levin, vid utrikespolitiska institutet.

Konflikten mellan Turkiet och Grekland, om rätten att borra efter naturgas och olja i östra Medelhavet, fortsätter efter att Erdogan igår tydligt talat om att Turkiet inte viker sig. I förra veckan skickade Turkiet ut ett forskningsfartyg, skyddat av flera krigsfartyg, för att undersöka naturtillgångar i ett omstritt område mellan Cypern och Kreta, varpå Grekland ställde sitt marina försvar i krigsberedskap och Frankrike skickade stridsflygplan och krigsfartyg till området.

Turkiet har få egna energikällor och importerar mycket olja och gas, men enligt Paul Levin har Erdogan just nu ett gott självförtroende efter att landet nyligen upptäckt en naturresurs på annat håll.

I helgen uppmanade EU Turkiet att upphöra med sökandet i östra Medelhavet omedelbart, men utan att koppla det till sanktioner, vilket gjort att Cypern kritiserat EU för att agera för svagt. I kväll kommer Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att träffas och möjligen diskutera den här frågan. Macron är för en hårdare linje mot Turkiet, medan Merkel vill att Turkiet och Grekland ska återvända till förhandlingsbordet.

Frågan är hur stor risken är för ett regelrätta strider, nu när den militära närvaron i östra Medelhavet ökar. Trots ett högt upptrissat tonläge för andra gången på några veckor tror Paul Levin inte att motsättningen i slutändan kommer att leda till väpnad konflikt.