Coronakrisen

Var tredje bosnier utan jobb – högsta nivån i Europa

1:56 min

I Bosnien–Hercegovina har coronakrisen slagit hårt mot arbetsmarknaden. Var tredje bosnier är utan jobb och det betyder att landet har Europas högsta rapporterade arbetslöshet.

– Den senaste gången jag guidade en grupp var i slutet av februari, och mars var alla visningar inställda, säger guiden Elsa Lojic, som förlorade sitt jobb i våras och fortfarande är arbetslös.

I början tog hon av sina besparingar och i sommar har hon fått arbetslöshetsersättning. Den är inte särskilt hög, men tillräcklig för att hon ska klara sig.

Bosniens arbetslöshet var i juni uppe på 34 procent, vilket är den senast rapporterade siffran. Runt hälften av alla kvinnor är arbetslösa och mer än hälften av dem under 25 år.

Sammantaget betyder det att var tredje arbetsför bosnier saknar jobb, åtminstone på pappret. Samtidigt finns en stor informell sektor, med arbete som aldrig registreras. Det säger

– Många arbetar inofficiellt och registreras inte. Den verkliga arbetslösheten därför snarare på runt 22 procent, säger den bosniska ekonomen Svetlana Cenic.

Även 22 procent är en hög siffra, och i botten finns problem med en arbetsmarknad som inte fungerat sedan kriget på 1990-talet. Bosniens ekonomi hålls uppe av att många av de två miljoner bosnier som lever i utlandet skickar hem pengar till sina familjer.

Guiden Elsa Lojic tror att hon kan börja jobba igen först nästa år.

– Jag tror inte turismen kommer igång igen förrän nästa säsong. Jag ser fram emot att ta vid där jag slutade då, säger hon.