Äldreomsorgen

L om besöksförbudet: ”Jämförbart med fängelse”

1:54 min

I dag beslutade regeringen att förlänga det omdebatterade besöksförbudet på landets äldreboenden med ytterligare en månad. Men förbudet att ta emot besök påverkar de äldres livskvalitet mycket negativt, enligt Liberalernas äldrepolitiska talesperson Barbro Westerholm, som anser att stoppet måste hävas den första oktober.

– Jag får mängder av mail om hur föräldrar som är 90-100-plus sitter och gråter och vill inte leva längre på grund av besöksförbudet, säger Westerholm.

– I dag är tillvaron för många jämförbar med att sitta i fängelse. Om du bor på ett vård- och omsorgsboende, så kan du boka en halvtimme att sitta utomhus, ibland bakom plexiglasskärm, för att möta din anhörige, fortsätter hon.

Besöksförbudet på äldreboenden infördes den första april, och vid dagens sammanträde beslutade regeringen alltså om en månads förlängning till och med den sista september.

Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att analysera om stoppet för besök ska fortsätta att gälla framöver – eller om det går att ersätta med andra åtgärder.

”Att skydda de äldre är och kommer fortsätta vara en prioriterad fråga för regeringen. Samtidigt är det viktigt att begränsningarna i äldres tillvaro står i relation till hur coronapandemin utvecklas och hur smittspridningen ser ut på samhällsnivå”, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm, äldrepolitisk talesperson i Liberalerna, har sin åsikt klar; myndigheterna bör under de kommande veckorna ta fram nya riktlinjer, som innebär att besöksförbudet kan hävas och de boende träffa sin make eller maka och barn inomhus igen.

– Vi ska inte ha ett förbud mot att människor som står varandra nära får träffas, för det försämrar livskvaliteten i så hög grad att det skapar en värre ohälsa hos de årsrika personerna än vad covid-19 gör.

När tycker du att man kan häva besöksförbudet?

– Regeringen får ta en månad på sig, inte längre.

Uppmaningarna om att begränsa smittspridningen genom att hålla avstånd, tvätta händer och att inte träffas om någon uppvisar sjukdomssymptom, borde kunna tillämpas även inne på äldreboendena, anser Barbro Westerholm.

– Om man följer de råden, så borde det gå att ha en säker besöksmiljö, säger Barbro Westerholm.