Belarus

Lukasjenko beordrar brottsutredning av oppositionen

1:38 min

I Minsk hotas ledarna i oppositionens övergångsråd av åtal för att hota nationens säkerhet. Bland de sju i rådet finns presidentkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja. Men för tolfte dagen fortsätter gatuprotester och strejker.

– Vi måste visa vår opposition och kommer fortsätta så länge det går och tills makthavarna ger upp, säger Alek, som för tolfte dagen protesterar i Minsk.

Kraven är nyval, att presidenten Aleksandr Lukasjenko avgår och att de poliser som stått för brutalt övervåld mot demonstranter straffas.

Istället har åklagare nu inlett en brottsprocess, på order av presidenten, mot oppositionens samordningsråd. De sju i rådet, med presidentkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, påstås hota nationens säkerhet och planera en kupp.

Rådet har förgäves försökt få till förhandlingar med makthavarna, senast i morse, men har mötts med tystnad.

Fler försvinnanden har rapporterats, bland dem en strejkande gruvarbetare och ändå fortsätter belarusier att med enkla plakat, vita band och blommor protestera på gatorna i flera städer.

– Vad som kommer hända vet jag inte, jag är rädd som flicka och kvinna, så klart. Men det finns en känsla att även om du är rädd så måste vi gå ut för det handlar om vår framtid, sa en av demonstranterna i centrum av Minsk idag.