I koma

Navalnyj påstås inte blivit förgiftad

1:22 min

Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj finns fortfarande kvar på sjukhuset i Omsk. Läkarna vill inte tillåta att han flygs till Berlin för vård där. De hävdar också att han inte är förgiftad.

– Jag och vårt läkarteam anser anser att en transport inte är möjlig nu, förklarade chefsläkaren Alexander Murachovskij, inför ett stort pressuppbåd vid sjukhus 1 i Omsk.

Där kämpar fortfarande 44-årige Aleksej Navalnyj för sitt liv. Men Omskläkarna avfärdar att det handlar om en förgiftning, utan att ge någon annan förklaring till varför oppositionsledaren ligger i koma.

Ett tyskt ambulansflygplan finns redo för att ta Navalnyj till vård i Berlin. Hans talesperson Kira Jarmysj och fru Julia har begärt att få vård utomlands. De befarar att de ryska läkarna försöker dölja om det handlar om en förgiftning. Vilket hänt i andra fall av förgiftade regimkritiker. Och de har inte förtroende för den ryska vårdens kvalitet.

Läkarna hävdar att en förflyttning hotar Navalnyjs liv, men Jarmusj skriver på Twitter att förbudet att flytta honom är det största hotet och att förbudet inte kommer från läkarna utan från högsta ort i Kreml.