Strejkledare gripen

Makthavarna ökar trycket på oppositionen i Belarus

1:31 min

I Belarus hårdnar myndigheternas press på oppositionen. Oppositionsledare har förhörts av polis och strejkledare gripits.

– Samordningsrådet har inte ett omstörtande mål, utan ska fungera som medlare mellan folket och makthavarna, säger Siarhei Dylevskij, strejkledare på traktorfabriken, som idag förhördes av polis.

Utanför inrikesministeriets byggnad fanns applåderande Minskbor, som stöttade dem som kallats till polisförhör. Tre av dem tillhör de sju i samordningsrådet och andra leder fabriksstrejkerna.

Makthavarna ökar trycket på oppositionen, flera strejkledare har gripits och Lukasjenka har kallat in ryska arbetare för att ersätta dem. Presidenten anklagade i dag USA för att ligga bakom protesterna. Tidigare i veckan anklagades EU.

Samtidigt har Rysslands president Vladimir Putin sagt sig positiv till att låta OSSE, den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen medla i Belarus.

På sociala medier publiceras fler och fler otäcka vittnesmål och bilder från Belarus, som bevisar tortyr av gripna demonstranter.

Presidentkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja sa tidigare idag att hon sätter sina barns säkerhet främst och därför är det osäkert om hon vågar återvända till sitt hemland.

På söndag planeras nya omfattande protester runt om i Belarus.