Fotoutställning.

Jämställda svenska pappor på USA-turné

2:20 min

Den pappaledige mannen har blivit en populär symbol för Sverige. Bland annat tack vare fotografen Johan Bävmans bildserie "Swedish dads" som just nu turnerar i USA.

I fem år har Malmöfotografen Johan Bävmans bildserie "Swedish dads" rest runt i 65 länder, och spridit bilden av den svenske mannen som en omvårdande förälder.

Under den pågående USA-turnén har bilderna skapat en diskussion om mer än mansrollen, berättar Johan Bävman.

– Just i USA har det varit på tapeten om demokratifrågor och rätten till ett försäkringssystem och att göra det möjligt för både män och kvinnor att få vara hemma med sina barn.

Bildserien föreställer svenska pappor som är föräldralediga ett halvår eller mer. När den visades i på svenska ambassaden i Washington förra hösten skrev tidningen Washington Post om den svenska pappaledigheten och ställde den emot USA:s frånvaro av föräldraförsäkring.

Den efterföljande USA-turnén fick skjutas fram i och med pandemin och i dagarna öppnar den på Swedish american museum i Chicago.

Johan Bävman vill att skildringen av en känslosam och intim manlighet ska fortsätta väcka debatt, inte minst inför det amerikanska presidentvalet.

– Jag vill provocera fram en diskussion om möjligheten att vara hemma. Speciellt nu inför kommande presidentval, det handlar om vikten av demokrati.

Varför är just den föräldralediga pappan en så tacksam Sverigebild tror du?

– Jag och många andra är stolta över att vi har ett system som gör föräldraledigheten möjlig för män. Och det är ju något som går att knyta an till oavsett var du bor någonstans – från Bangladesh till USA till Iran. Alla kan relatera till de här situationerna, även om det är svenska pappor på bilden.

Långt ifrån alla pappor i Sverige är så här mycket föräldralediga. Du är inte rädd att sprida en felaktig bild av Sverige?

– Jag har varit rätt tydlig med hur systemet ser ut och att jag inte är ute efter att applådera utan att normalisera.