Siffror från Brå

Anmälningar om bedrägeri genom social manipulation ökar

1:52 min

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det under första halvåret 2019 anmäldes 6 121 bedrägerier genom så kallad social manipulation, som även brukar kallas solochvårande. För samma period i år handlar det om 8 493 sådana bedrägerianmälningar.

P1-programmet I lagens namn har träffat Erika. En man som tidigare dömts för flertalet bedrägerier misstänks ha lurat henne på 400 000 kronor.

– Det var mycket sömnlösa nätter inför rättegången.

– Det var väl lite tufft att veta från den tidigare domen att de personerna har inte fått någonting betalt överhuvudtaget. Så oavsett hur det går med domen så inser man ju på något sätt att de där pengarna kommer man ändå aldrig se, säger Erika.

Förhandlingen i tingsrätten gällande Erikas fall avslutades nu i augusti och domen kommer att meddelas den 25 augusti. Mannen förnekar misstanken om grovt bedrägeri.

Tidigare i sommar kom nyheten om att antalet polisanmälda bedrägerier minskar för första gången på flera år, och att det främst rör sig om kortbedrägerier som blir färre. Men bedrägeri genom social manipulation har ökat.

– Vi har fortfarande stora problem med de här telefonbedrägerierna. Vi har fortsatta problem med investeringsbedrägerier. I antal så är det inte romansbedrägerierna så stor del. Men ju mer man uppmärksammar också att det här är ett problem så får vi också in mera anmälningar, säger Lotta Mauritzson på polisens Nationella bedrägericenter.

Vid romansbedrägerier kan det handla om stora summor, ibland miljonbelopp. Och det finns ett mörkertal, och enligt Lotta Mauritzson kan det bero på hur brottsoffren påverkas av att bli lurade.

– Brottsoffren skäms något fruktansvärt. De har ju liksom blivit lurade grundlurade verkligen på att det här är något fantastiskt. Det är inte bara pengar de har blivit av med och ett förtroende för en person utan man har spelat på kärlek.

Det som man på Nationellt bedrägericenter jobbar mycket mest med just nu är
investeringsbedrägerier, ett bedrägeri där man luras att investera allt från några tusenlappar till miljonbelopp i exempelvis bitcoin. Bedragaren hävdar att investeringen kommer att dubblas flera gånger om men så sker inte.

Det är ett växande problem inte bara i Sverige utan även Europa. Lotta Mauritzson säger att man ska vara skeptisk - särskilt om det gäller förslag på investeringar som kan låta lite för bra för att vara sanna.

– Om du erbjuds en investering med fantastiskt stora möjligheter att få otroligt mycket. Vi pratar om att dina pengar ska växa med flera hundra procent. Då kanske man ska fundera på hur det verkligen rimligt. Är det rimligt att mina pengar skulle kunna växa så här mycket?, säger hon.