Odling

Bondböna från förr återfunnen

2:02 min

Bondbönor var tidigare viktiga proteinkällor i delar av Sverige, och verkar nu ha fått en renässans.

En nyfunnen gammal bondböna odlas i år på Färsna gård i Norrtälje.
Matti Leino, som är agronom och forskare vid institutionen för arkeologi vid Stockholms universitet.

– Det är lite sensationellt. Vi har många gånger trott att alla gamla sorter som har bevarats runtom i landet redan är hittade. Och så plötsligt kommer 2020 ytterligare en ny sort inramlande, säger han.

Det var i början av 2000-talet som Programmet för odlad mångfald startade ett fröupprop, där de efterlyste gamla köksväxtfröer, som familjer odlat och tagit utsäde av i flera generationer. Och då fick de fram några bondbönor som utnämndes till sorter som ska bevaras. Men nu kanske Roslagsbrobönan blir ännu en.

– Så vad vi får göra nu är att utvärdera den här sorten i odling. Se om den är identisk med någonting som vi redan har. Jag tror inte det, för den är i varje fall inte lik de andra från Roslagen. Sedan kan man beskriva dess odlingsegenskaper och kanske dess värde att användas, säger Matti Leino.

Genom både mästerkockar och immigranter och vegetarianer har efterfrågan på de proteinrika bondbönorna ökat i Sverige. Och om Roslagsbrobondbönan anses tillräckligt bra, kan den hamna på bevarandesortlistan hos Jordbruksverket, och då få förökas upp och säljas som utsäde.

Men den här då, liten och lite tanig, varför ska man spara en sådan här bondböna, när det finns mycket större och kraftigare sorter i handeln?

– Nu är det själva plantan som är lite liten, men om vi öppnar en sådan här balja, så är bönorna faktiskt ganska stora, säger Matti Leino.