Coronapandemin

WHO: Barn över 12 bör bära munskydd

1:37 min

För att hindra spridningen av coronaviruset, rekommenderar nu Världshälsoorganisationen, WHO, att också barn över 12 år bör bära munskydd när det är svårt att hålla avstånd till andra.

Vid WHOs presskonferens igår sa doktor Maria van Kerkhove att såväl Unicef som WHO nu anser att ansiktsmask behövs som ett komplement till andra förebyggande åtgärder även för barn.

– WHO och Unicef kommer med en rekommendation till beslutsfattare, folkhälsoexperter och lärare om hur och när ansiktsmaker kan användas, sa doktor Van Kerkhove.

Ansiktsmask har tidigare rekommenderats för vuxna. Nu anser WHO att barn över 12 års ålder bör använda skydd om risken för smittspridning är hög, exempelvis vid trängsel. För barn mellan 6 och 11 år ska man bedöma risken för smitta i enskilda fall men för yngre barn anses det inte nödvändigt med munskydd.

Vid gårdagens presskonferens poängterades också att munskydd inte räcker som enda åtgärd för att förebygga virusspridning. Ansiktsmask får aldrig vara det enda alternativet, sa doktor Mike Ryan vid WHO, utan ett komplement.

– Att bära ansiktsmask är inte ett alternativ till att hålla avstånd eller tvätta händerna, sa han.