Afrika

Antalet coronafall ökar i Rwanda

1:45 min

Smittspridningen av coronavirus i Afrika börjar plana ut, det visar nya siffror från Afrikas smittskyddsorganisationen CDC. I Rwandas huvudstad Kigali har smittan gått åt andra hållet vilket har fått myndigheterna att ta till nya åtgärder.

Här på Kimironko-marknaden i Kigali så fortgår kommersen som vanlig - det är hundratals personer som är samlade inne på marknaden där det bland annat säljs grönsaker, frukt, kläder och skor.

Marknaden är fortfarande öppen, trots att det registrerats ovanligt många nya bekräftade fall av covid-19 i Rwandas huvudstad Kigali den senaste veckan. Omkring 70 nya fall om dagen har fått myndigheterna att stänga två andra matmarknader, efter två lokala utbrott kopplade till marknaderna.

Genevie jobbar som skräddare inne på Kimironko-marknaden. Hon säger att hon oroar sig för att coronasmittan ska komma in här på marknaden så att den stängs – för då kommer hennes företag också behöva stänga.

Coronapandemin har framför allt slagit hårt mot Sydafrika på den afrikanska kontinenten och Rwanda har kommit lindrigt utan med 11 dödsfall, och drygt 2 700 bekräftade fall i landet.

Enligt Afrikanska smittskyddsenheten CDC så går smittkurvan överlag i Afrika åt rätt håll, men att den kan vända uppåt igen när restriktioner som stängda skolor och gränser återigen öppnar. Men eftersom coronafallen har ökat i Rwandas huvudstad Kigali så är många oroliga.

En bit bort vid fruktavdelningen på Kimironko-marknaden sitter Maria, hon säger att vem som helst kan ta med sig smittan in på marknaden och det oroar henne.