I koma

Navalnyj framme på sjukhuset i Berlin

1:44 min

Den kände ryske regimkritikern Alexej Navalnyj som blev allvarligt sjuk under en flygresa och som legat i koma i Sibirien efter en misstänkt förgiftning fick under natten lämna Ryssland och landade på lördagen i Berlin.

På lördagsförmiddagen kördes Alexej Navalnyj i en konvoj av ambulanser och polisbilar genom Berlin efter det att det tyska ambulansflygplanet landat på flygplatsen Tegel. Nu vårdads han på ett universitetssjukhus och hans tillstånd uppgavs vara stabilt när planet landat.

Alexej Navalnyj har flugits till Berlin för vård eftersom både hans medarbetare och familj misstänker att han blivit förgiftad. Familjen krävde att han skulle få vård utomlands eftersom de ansåg att det fanns risk för hans liv om han skulle stanna kvar i Ryssland. Navalnyj är Rysslands mest kände regimkritiker och har också arbetat med att avslöja korruption på högsta politiska nivå, då får man också mäktiga fiender.

Alexej Navalnyj insjuknade och förlorade medvetandet på ett flygplan som fick nödlanda i staden Omsk där han sedan lades i respirator och har sedan dess varit i koma.

Läkarna i Omsk sade i fredags att de inte tror att Navalnyj blivit förgiftad, de pratade i stället om problem med matsmältningen, men sade också att man hittat spår av kemikalier på hans kläder.

Alexej Navalnyjs avresa blev dramatisk eftersom de ryska läkarna under några timmar vägrade släppa iväg honom. Från Kreml i Moskva sades att det var ett medicinskt beslut man inte hade att göra med. Med tanke på vem patienten är, får man ändå anta att det är troligt att Kreml varit involverade i besluten.

Efter det att de tyska läkarna kommit fram till Omsk så ändrades beslutet, Navalnys liv var inte längre hotat av att transporteras med flyg, och under natten kom alltså Alexej Navalnyj iväg tillsammans med sin fru Julia.