Indien

Coronaoro i Dehli när migrantarbetare återvänder från sina hembyar

1:38 min

I en färsk undersökning av antikroppar som den Indiska regeringen gjort i huvudstaden Delhi har man sett att kvinnor till ett större antal än män hade antikroppar. Och att 29 procent av boende i huvudstaden hade antikroppar
Men samtidigt finns en oro för att kurvan ska vända upp nu när migrantarbetarna återvänder från sina hembyar.

– De som kommer tillbaka testas här. Är de infekterade måste de isolera sig, säger den ansvarige för testerna till nyhetsbyrån Reuters.

Det är långa köer med återvändande arbetare från den indiska landsbygden. Den här teststationen ligger i närheten av en av Delhis busstationer och där utförs mellan 250 och 500 testas varje dag.
Rajesh Kumar har just återvänt från delstaten Uttar Pradesh. Han hade inget annat val.

– Det fanns inget jobb där och jag måste tjäna pengar till familjen, säger han.

Totalt testas nu i Indien drygt 700 000 dagligen för att se om de har infektionen. Men det finns en oro för att de snabbtesterna som används inte ska vara riktigt pålitliga.

Sedan den 30 juli har landet sett fler än 50 000 nya nysmittade varje dag, vilket gör att man snabbt närmar sig 3 miljoner Indier som haft eller har sjukdomen i landet.

Men kurvan av antalet döda är lägre än den totala i världen. I förhållande till antalet insjuknade dör 3,5 procent i världen i Indien ligger den siffran på 1,9 procent.

En förklaring som getts till det är Indiens unga befolkning och att sjukdomen skördar fler offer bland äldre. Men också att det kan finnas ett mörkertal.

I den undersökning som gjordes på 15 000 invånare i Delhi så fann man att 32,2 procent av kvinnorna hade antikroppar medan det bland männen var 28,3 procent som utvecklat antikroppar. Om skillnaden beror på att kvinnor lättare blir smittade eller om de lättare utvecklar antikroppar analyseras inte i studien.

I Delhi har nu ungefär 6 miljoner av den 20 miljoner stora befolkningen haft sjukdomen och 40 procent av invånare i Bombay varit sjuka.