Belarus

Massiva protester i Minsk — kräver maktskifte

1:54 min

På söndagen pågår stora demonstrationer i Belarus, i protest mot maktmissbruk och omfattande valfusk i valet för två veckor sedan. Demonstranterna kräver president Aleksander Lukasjenkos avgång.

Längs med boulevarder och små gränder kom långa rader av människor med flaggor och plakat för att kräva Aleksander Lukasjenkos avgång. Det kom många till självständighetstorget i Minsk. Oavsett hur många de var så var de svaret på en undran: orkar oppositionen mobilisera folk igen? Och ja, det såg ut som om att de har de stödet. Inte bara i huvudstaden tågades det i regnet, även i städer som Vitsebsk, Gomel och Brest kom folk ut på gatorna.

I Minsk förflyttade de sig sedan en bit till ett minnesmärke, en mycket hög obelisk, som uppmärksammar segern i andra världskriget. Där står demonstranterna bara 30 meter från belarusiska soldater, som bara för dagen har fått order om att skydda sådana monument. Där råder en spänd stämning. Den främsta oron inför söndagen har varit att demonstrationerna ska slås ned med våld.

Landets diktator Aleksander Lukasjenko har i veckan tydligt sagt att demonstrationerna ska stoppas. Han har sagt på möten och i statlig propaganda-TV att demonstranterna styrs från utlandet.

– Natos styrkor närmar sig, det förstod vi redan förra året men coronaviruset har saktat ner dem lite, sade Aleksander Lukasjenko, som också på ett möte i Grodna sade att om inte demonstrationerna stoppas, så riskeras hela styret av landet.

Nato har kategoriskt förnekat att de på något sätt är involverat.