#CYPRUSPAPERS

Ministern om passförsäljningen: ”Luktar korruption lång väg”

1:22 min

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ser stora risker med att Cypern sålt så kallade gyllene pass till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för olika brott.

Under dagen har Ekot, i samarbete med tv-bolaget Al Jazira och nättidningen Utrikesmagasinet, avslöjat att Cypern sålt så kallade "gyllene pass" till utomeuropeiska personer med kriminell eller misstänkt kriminell bakgrund. 

Försäljningen av passen är något som Cypern länge kritiserats för, och efter en läcka med över 1 500 dokument framkommer det att Cypern sålt pass till bland annat en medlem av familjen bin Laden och en sydamerikansk bankir som av USA pekats ut som ansvarig för omfattande svindel på 2,4 miljarder dollar.

Förutom Cypern säljer även Malta och Bulgarien pass, och Morgan Johansson (S) säger att det kan få allvarliga konsekvenser för alla EU:s medlemsländer.

– Jag får nog säga att jag tycker det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt, och att det luktar korruption lång väg, säger Morgan Johansson. 

Sverige är sedan tidigare med i en tillsatt EU-arbetsgrupp som utreder försäljningen av utländska pass, och enligt Morgan Johansson (S) driver Sverige på hårt för att försäljningen av pass ska avslutas helt. 

– Samtidigt ska man veta att det är ganska stora ekonomiska intressen som är på spel. Den uppgiften jag har är att bara Cypern har  sålt pass för nästan 7 miljarder euro sedan 2014, säger Morgan Johansson (S).