Sommartal

Löfven: Vi ska bygga något bättre

1:59 min

På söndagen höll Socialdemokraternas ordförande, statsminister Stefan Löfven, sitt sommartal på partiets gård Bommersvik utan publik. Han fokuserade på effekterna av coronakrisen och vikten av att bygga ett starkare välfärdssamhälle, där de brister som blivit tydliga under krisen ska bort, inte minst gäller det äldreomsorgen.

– Ändå har coronaviruset visat att den välfärdsstat vi är så stolta över har klara brister. Inte minst när det kommer till äldreomsorgen. Det är en påminnelse om att det samhälle som pandemin drabbade inte var ett perfekt samhälle.
Så därför ska vi inte tillbaka till hur allt var förut, hur saker fungerande förut. Vi ska bygga något bättre. Det är nu vi måste ta itu med det. Det är nu vi måste agera.

I sitt tal som Stefan Löfven höll via partiets kanal i sociala medier med björkar och sjön Yngern som bakgrund, framhöll han landsfaderligt hur Sverige hållit samman i en svår tid, där enstaka människors uppoffringar varit avgörande. Han pekade på att den ekonomiska återhämtningen ska ske genom att bygga ett starkt välfärdssamhälle:

– Nu har vi en historisk möjlighet att göra sakerna som både får hjulen att rulla men också löser de samhällsproblem som coronakrisen satt i obarmhärtig blixtbelysning.

Talet innehöll inga nyheter om nya satsningar utan en uppräkning av vad regeringen gjort hittills, exempelvis de drygt 2 miljarderna till äldreomsorgen, det så kallade äldreomsorgslyftet, om fler poliser och om de krispaket som regeringen lagt fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna under coronakrisen.

Han utlovade inga specifika nya pengar till äldreomsorgen men betonade att det behövs mer för att skapa bättre arbetsvillkor, mer personal med högre kompetens.
Han utlovade att Socialdemokraterna ska prioritera vården, skolan och omsorgen före skattesänkningar.