Irland

Politiker bröt mot coronaregler – parlamentet extrainkallas

1:35 min

Det irländska parlamentet ska extrainkallas, efter att högt uppsatta politiker från två av regeringspartierna brutit mot landets stränga coronaregler.

En jubileumsmiddag på en golfklubb med politiker och andra prominenta gäster har lett till en politisk kris i Irland.

Middagen arrangerades i onsdags, bara dagen efter att den irländska regeringen skärpt sina restriktioner kring sociala sammankomster, och var med sina 82 gäster ett uppenbart överskridande av reglerna. Gränsen går i dag vid sex personer i ett och samma sällskap inomhus, bara när det gäller till exempel bröllop eller kulturevenemang kan man få vara max femtio på samma tillställning.

Extra besvärande för regeringen är att flera politiker från de två borgerliga koalitionspartierna Fine Gael och Fianna Fáil var med på festen, och både Irlands jordbruksminister och vice ordföranden för det irländska överhuset har nu avgått från sina poster. Dessutom har landets premiärminister Micheál Martin uppmanat EU-kommissionären Phil Hogan, som också var med på middagen, att tänka över sin ställning.

Den irländska regeringen tillträdde för mindre än två månader sedan - ändå har redan två ministrar fått avgå. Beslutet om att återinkalla parlamentet från sitt sommaruppehåll tidigare än planerat får ses som ett försök att återskapa förtroendet för regeringen och dess coronarestriktioner - som kritiker ansett vara inkonsekventa.