Belarus

Uppemot hundratusen i nya protester

1:47 min

I Belarus huvudstad Minsk fortsätter de stora demonstrationerna mot Aleksander Lukasjenko och hans regim. Svetlana var en av alla på Självständighetstorget på söndagen, där det uppskattas ha varit mer än etthundratusen människor som samlats.

– Jag kom hit på grund av orättvisan, de oändliga lögnerna, media som ljuger, en president som ljuger. Jag vill ha förändring, jag vill ha frihet, sa Svetlana till nyhetsbyrån Reuters.

Och det var en enorm och högljudd folkmassa som intog självständighetstorget i Minsk idag. Dom var tiotusentals, möjligen mer än 100 000 och ropade ”Avgå!” och ”Länge leve Belarus!”.

- Jag tror att alla som är här på torget är rädda och att det finns en anledning att vara rädd, eftersom att vår regering har visat hur den kan behandla folk, men det finns hopp, mer hopp än rädsla, det sa Olga.

Sedan vandrade många ner mot ett stort minnesmärke för segern i andra världskriget. För dagen vaktades den av den belarusiska armén. Det var en mycket spänd stämning eftersom militären satts i beredskap på grund av demonstrationerna.

Diktatorn Aleksander Lukasjkenko anlände i en militär helikopter.

På statlig propaganda-tv visas bilder på Lukasjenko, en bister svartklädd man beväpnad med ett gevär, som om han var på väg till strid. Han tackar ett hundratals poliser i svarta hjälmar som byggt barrikader över en stor väg. De applåderar.

Det kommer under kvällen rapporter om att internettrafiken i Minsk har börjat begränsas.