Evakuerades från Ryssland

Tyska läkare: Provsvar tyder på att Navalnyj förgiftats

1:26 min

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj blev troligen förgitad. Det visar undersökningar utförda på det sjukhus i Tysklands huvudstad Berlin, där han vårdas.

I ett kortfattat pressmeddelande tillkännager universitetssjukhuset Charité i Berlin att de noggranna undersökningar man har genomfört på den kände ryske dissidenten och antikorruptionsaktivisten, sedan han anlände i lördags morse, tyder på att han har förgiftats.

Man kan inte säga med exakt vilket medel, men det ska röra sig om en substans ur gruppen kolinesterashämmare. Han behandlas nu med motgiftet, atropin, uppger sjukhuset.

Kolinesterashämmare är nervgifter som används i insektsbekämpningsmedel och för att behandla Alzheimers sjukdom. En substans från samma grupp användes 2018, när den avhoppade ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i staden Salisbury i Storbritannien.

Aleksej Navalnyjs tillstånd är fortsatt allvarligt, han är försatt i koma och ligger på intensivvårdsavdelningen, men i nuläget är hans liv inte i fara, skriver sjukhuset i pressmeddelandet. Däremot beskrivs utgången som mycket osäker, särskilt vad gäller långsiktiga skador i Navalnyjs nervsystem.

Sjukhuset uppger också att man är i ständig dialog med hans fru, och man är överens om att det ligger Navalnys intresse att kommunicera hans hälsotillstånd offentligt.