Bageriet brann ned

Polarbröd utesluter inte att anställda sägs upp

2:00 min

Polarbröds fabrik i Älvsbyn i Norrbotten totalförstördes av en brand natten till idag. 270 personer förlorade sin arbetsplats och det finns risk att de kan komma att sägas upp eller permitteras, säger Karin Bodin, Polarbrödskoncernens vd.

– Det är lite för tidigt för att uttala sig om, men vi kan inte utesluta det eftersom vi har den situation som vi har. Vi har inget bageri kvar, men vi kommer göra allt vi kan för att hitta kreativa lösningar, säger Bodin.

Bland annat undersöker Polarbröd om företagets försäkringar skulle kunna täcka ersättning till de anställda tills en ny fabrik byggts.

– Vår ansats är att bygga upp verksamheten i Älvsbyn igen. Det är är ju vårt hjärta.

Polarbröds andra bageri i Sverige, i Bredbyn i Ångermanland, kommer troligen att få utöka produktionen för att kompensera för bortfallet efter branden i Norrbotten, uppger företagsledningen.

För de anställda i Älvsbyn är branden ett hårt slag.

– Jag såg inte när det hände, men jag såg när det brann på banden. Då fick vi gå ut ur byggnaden för att den rökfylldes, säger Angelika Nilsson, som jobbade när branden startade.

Liksom många andra känner Angelika Nilsson osäkerhet inför vad som nu ska hända.

– Jag vet ingenting, det är bara oro nu.

Kommunalrådet Tomas Egmark (S), hoppas på hjälp från staten så att Älvsbyn med 8 000 invånare ska klara de prövningar som han ser framför sig till följd av att kommunens största arbetsplats nu ligger i aska.

– Ja vi får ju arbetslöshet helt plötsligt som vi inte haft tidigare, så vi behöver hitta jobb till dem.

Stora delar av Älvsbyn spärrades av under branden på grund av risk för utsläpp av ammoniak som Polarbröd använder i sina kylanläggningar, och kommunen höll skolor och förskolor stängda, men de kommer att vara öppna som vanligt i morgon.

Polisen har gjort en anmälan om branden, men det finns ingen brottsmisstanke, säger Ola Lundström, förundersökningsledare vid polisen i Piteå. Vi ser branden som en olyckshändelse, säger han.

Branden började när en degklump började brinna vid halv elva tiden i går kväll, säger Karin Bodin, Polarbröds koncern-vd:

– Ibland blir det så, det kan bli lite eld av det. Vanligtvis öser vi det ganska enkelt, men den hör gången lyckades vi inte. Vi har inte kunnat utreda orsakerna än.