Aleksej Navalnyj

Liknande gift användes vid mordförsök på rysk agent

1:59 min

Undersökningar utförda på det sjukhus i Berlin, där den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vårdas, visar att han troligen är förgiftad med samma ämne som den avhoppade ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftades av i staden Salisbury i Storbritannien.

Undersökningarna visar att Aleksej Navalnyj troligen är förgiftad med ett ämne från gruppen aktiva substanser som kallas kolinesterashämmare.

Ämnet är en substans som ofta förknippas med insektsbekämpningsmedel, men det tillhör också den grupp av nervgifter som användes i samband med att den ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i staden Salisbury i Storbritannien. Den ryska underrättelsetjänsten pekades då ut som ansvariga för mordförsöket, men Ryssland har förnekat inblandning.

Giftet som Navalnyj misstänks vara förgiftad av ger kraftiga symtom. 

– Man får typiskt ymniga svettningar, vilket ska ha skett ombord på planet med Navalnyj och sen börjar det utsöndras ifrån alla delar av kroppen, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Aleksej Navalnyj ligger just nu i konstgjord koma. Utgången beskrivs av det tyska sjukhuset som mycket osäker, något som Erik Lindeman håller med om. 

– Det kan vara så att han redan hann lida så pass mycket syrebrist innan han blev omhändertagen. Den andra risken är att den här substansen är så pass allvarlig och skadlig att det är inte säkert att man klarar det, även med den mest avancerade vården, säger Erik Lindeman.