Fimpar vanligast

Svenskarna slänger 60 ton skräp omkring sig i veckan

1:48 min

Svenskarna slänger mängder av skräp på gator och torg. Det visar den första nationella skräpmätningen som stiftelsen Håll Sverige Rent har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket.

Några matgäster Ekot träffar vid ett gatukök medger att de ibland bidrar till nedskräpningen.

– Fimpar, bland annat. Det har hänt men numera slänger jag dem i soporna, säger Agnes Jönsson.

Det kan va lite genant att erkänna, men faktum är att vi svenskar slänger en hel del skräp, kanske mer än vi tror, och inte minst fimpar.

En sommarvecka i juni spred svenskarna 60 ton skräp omkring sig, eller 35 miljoner artiklar. Det visar den första nationella skräpmätningen i Sverige, som stiftelsen Håll Sverige Rent har gjort åt Naturvårdsverket.

– Det här visar verkligen att det är inte så rent. Vi är skräpiga och mycket skräpigare än vad vi tror, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Syftet med den skräpmätningen är att regeringen vill ha en lägesbild inför EU:s engångsplastdirektiv som Sverige ska implementera.

I åtgärderna finns ett producentansvar för just cigarettfimpar, där cigarettfiltret som innehåller plast är det vanligaste skräpet på gator och torg. 62 procent av allt skräp som hittades var just fimpar, därefter kom portionssnus och plastförpackningar.

I Sverige finns ett allmänt förbud mot att skräpa ner. Men där är fimpar undantaget.

– Cigarettfimpar och annat småskräp är undantagna. Men vi vill att fimpen ska ingå i lagstiftningen så att det blir tydligt och enkelt, säger Johanna Ragnartsz.