asien

Mörk framtid för många rohingyer

1:58 min

För exakt tre år sedan, den 25 augusti, inledde Burmas militär sina våldsamma attacker på muslimska rohingyer - ett angrepp som FN kallat för etnisk rensning och folkmord.

Närmare en miljon människor fördrevs till grannlandet Bangladesh där de fortfarande lever i läger. Rohingyabarnens framtid är dyster, enligt Rädda Barnen. De överlever men saknar skolgång och omsorg för att utvecklas.

Rädda Barnen pekar på att ytterligare nästan 100 000 barn har fötts i de fängelseliknande förhållandena i Bangladesh sedan föräldrar och storasyskon flydde bränderna, våldtäkterna och dödandet i sina hem i Myanmar, som tidigare bara kallades Burma.

Rohingyerna var och är statslösa flyktingar och de nyfödda i Bangladesh får inte heller något medborgarskap. Lägren är trånga och redan före coronapandemin stängde de bangladeshiska myndigheterna av vägar och internet och satte upp stängsel och byggde vakttorn. Barnens utsatthet ökar stadigt.

– De många hundratusentals barnen i lägren riskerar att utsättas för våld i hemmet och med grannar och för barnbröllop och andra former av övergrepp, menar Onno van Manen som representerar organisationen Rädda Barnen i Bangladesh.

Internationellt talas det stadigt om att rohingyerna måste få återvända till Myanmar, men i skydd av Kina blockerar burmeserna detta och någon lösning är inte i sikte.

Mer om rohingyerna och Myanmars roll i fördrivningen kan ni höra i Studio 1 i P1 efter klockan 16.