Vi slängde 60 ton skräp på en vecka

2:05 min

Svenskarna slänger mycket skräp på marken. Ungefär 60 ton på en vecka. Det visar en undersökning från stiftelsen Håll Sverige Rent.

Myndigheten Naturvårdsverket har bett stiftelsen att göra undersökningen. Man undersökte hur mycket skräp som slängdes på Sveriges gator under en vecka i juni. Det var ungefär 35 miljoner skräpföremål, som tillsammans vägde 60 ton.

Johanna Ragnartz är chef för stiftelsen Håll Sverige Rent. Människor i Sverige skräpar ner mer än vad många tror, säger hon till Ekot.

– Det här visar verkligen att det är inte så rent. Vi är skräpiga, och mycket skräpigare än vad vi tror, säger Johanna Ragnartz.

Det vanligaste skräpet är fimpar från cigaretter. 62 procent av skräpet i undersökningen var fimpar. Snusprillor och förpackningar av plast var också vanliga.

Det är förbjudet att kasta skräp på gatan och i naturen i Sverige. Men det gäller inte för mindre skräp som fimpar eller tuggummin. Johanna Ragnartz tycker att lagen borde gälla för fimpar också.

– Vi vill ju att fimpen ska ingå i lagstiftningen, så att det blir tydligt och enkelt, säger Johanna Ragnartz.

Agnes Jönsson är en av dem som har slängt fimpar utomhus. Men hon har ändrat sig och nu slänger hon dem i en soptunna, säger hon till Ekot.

– Fimpar, bland annat, det har hänt. Men nu är jag bättre och slänger i sopkorgen. Men absolut, det har hänt, säger Agnes Jönsson.