Tar efter andra länder

Indien stänger ute Huawei från 5G-nätet

1:52 min

Den indiska regeringen har utfärdat ett informellt förbud för indiska företag att låta kinesiska Huawei delta i uppbyggnaden av landets 5G-nät, rapporterar Financial Times. Indien blir därmed det senaste i en lång rad länder som försöker stänga ute Huawei från sina telekominfrastrukturer.

Indien sällar sig nu till en växande skara länder som stänger ute kinesiska Huawei från 5G-utbyggnaden. Det rör sig dock inte om ett officiellt och formellt förbud. Den indiska regeringen befarar troligen att ett sådant skulle leda till kraftiga kinesiska repressalier mot indiska företag verksamma i Kina.

I stället ska regeringen genom informella kanaler ha klargjort för indiska telekombolag att de inte ska samarbeta med Huawei gällande 5G-utbyggnaden, enligt källor Financial Times talat med.

Detta är ytterligare ett hårt slag mot Huawei. Indien är världens näst största marknad för mobiltelefoni, efter endast Kina, och Huawei har varit ett av de tre största telekomutrustningsföretagen på den indiska marknaden.

Samtidigt var ett förbud inte oväntat. Relationerna mellan Indien och Kina har försämrats kraftigt den senaste tiden. Båda länderna har förstärkt sin militära närvaro vid omstridda gränsområden, och i juni ledde en sammandrabbning till att 20 indiska soldater dödades.

De två allt mäktigare asiatiska stormakterna har även kommit att bli allt hårdare strategiska konkurrenter om inflytande i Asien.

Runt om i världen har oro över Huaweis band till den kinesiska regeringen och militären lett till att flera länder förbjudit företaget att delta i utbyggnaden av telekominfrastruktur.

USA har drivit på i frågan och de senaste åren har land efter land följt efter. Huawei har förnekat alla anklagelser om att företagets utrustning skulle kunna användas för att spionera åt Kina.