Miljö och politik

Nederländerna storsatsar på solel för att nå klimatmål

2:05 min

Intresset för solceller växer snabbt i Nederländerna, efter en klimatdom tvingat regeringen att snabbt minska utsläppen av växthusgaser, rapporterar Klotet.

Utbyggnaden går i hög takt.

– Jag upplever att Nederländerna är en bra marknad för solel. Vi närmar oss en miljon hushåll som har solceller. Det betyder att ett av sju bostadshus i landet har solceller, säger Lisanne Brummelhuis, ansvarig för marknadsutveckling på företaget Sungevity i Amsterdam.

Generellt sett tillhör Nederländerna de allra sämsta i Europa när det handlar om förnybar energi - men med ett viktigt undantag. Sedan ett par år tillbaka växer solel så att det knakar, och Nederländerna har nu seglat upp i den absoluta världstoppen.

Enligt landets miljödepartement kan Nederländerna redan om tre år ha 15 gigawatt solceller installerade – enkelt utryckt mer än 20 gånger så mycket som idag finns i Sverige.

Att den här utvecklingen nu fått förnyad fart hänger ihop med en världsunik klimatdom från december 2019, då landets högsta domstol slog fast att regeringen i slutet av 2020 måste minska växthusgasutsläppen med 25% jämfört med 1990 års nivåer.

För att klara det klubbades i april ett stort åtgärdspaket igenom, där satsningar på solceller är den dyraste åtgärden. Men hur det konkret kommer att påverka branschen, nu i coronatider, är för tidigt att säga menar Lisanne Brummelhuis.

– Det är bara ett halvår sedan beslutet togs, så det återstår fortfarande att se hur det blir säger hon.