S om budgetförhandlingarna

”Vi kan inte spela roulette med löntagarnas trygghet”

1:57 min

A-kassan är en stridsfråga i de pågående budgetförhandlingarna. Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna vill inte permanenta de höjda ersättningsnivåerna som har införts under coronakrisen.
Men det vill en rad socialdemokratiska partidistrikt.

– Vi kan inte spela roulette med löntagarnas trygghet, utan behöver ha, menar jag, en förhöjd a-kassa under längre tid, alltså permanenta den höjningen, säger Mattias Jonsson som är ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

Även det tunga Skånedistriktet håller med om detta.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt i dagens situation, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Som en krisåtgärd infördes i våras tillfälligt generösare regler i a-kassan. Bland annat höjdes grundbeloppet och taket. Förändringarna gäller till den 3 januari nästa år, och när pandemin är över bör nivåerna återställas, enligt Centerpartiet och Liberalerna, som ju har ett budgetsamarbete med regeringen.

– Vår erfarenhet är att när man höjer a-kassan, och människor fastnar och lever på a-kassan under flera år, så gör det att långtidsarbetslösheten växer, och det är farligt för Sverige, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Men det här skapar splittring i de pågående budgetförhandlingarna. LO har redan krävt att de tillfälliga förändringarna inte ska rullas tillbaka, och nu ansluter sig en rad socialdemokratiska partidistrikt till det kravet.

– Jag tror att sänkta ersättningar i a-kassan i detta läge skulle vara oklokt. Nu om någonsin så förstår människor hur fort livet kan förändras, och vikten av att ha en trygghetsförsäkring som ger en ekonomisk trygghet när livet förändras, säger Fredrik Lundh Sammeli, som är ordförande i Norrbotten.

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström håller dock inte med.

– De här delarna av socialdemokratin vill ju alltid höja a-kassan, oavsett konjunkturläge och oavsett tid på dygnet. Jag tycker att det är viktigt att vi i det här läget fokuserar på reformer som bygger Sverige starkare, som skapar fler jobb, och det handlar om kloka investeringar, skattesänkningar som gör att företagen kommer i gång med att anställa, säger han.

Höstbudgeten ska presenteras den 21 september.