Extremister vapentränar

Säpo: Kan öka risk för attentat i Sverige

1:34 min

Runt 25 personer som enligt Säkerhetspolisen har koppling till våldsbejakande högerextremism har fått stridsträning eller stridit utomlands, visar en ny rapport.

– Det kan handla om olika typer av vapenträning, hantering, en del taktik och så vidare, berättar Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

I rapporten, som publicerades av Försvarshögskolan i dag, har Säkerhetspolisen bidragit med ny information om runt 500 personer som under 2018 och 2019 ingick i myndighetens uppföljande arbete mot den våldsbejakande högerextrema miljön.

Där framgår att 17 av personerna ska ha fått det man kallar paramilitär träning utomlands, till exempel i Ryssland, Tjeckien, Polen eller Bulgarien - och ytterligare nio har deltagit i den väpnade konflikten i Ukraina.

Att personer kopplade till miljön deltagit i träning eller strid utomlands skulle kunna öka deras förmåga att begå attentat eller våldshandlingar i Sverige, enligt Säkerhetspolisen. Det är något som myndigheten nu bedömer i varje enskilt fall, säger Ahn-Za Hagström.

– Vi ser ju på personer som deltagit i träning eller väpnad strid att en del kommer tillbaka och propagerar för att det här är den rätta vägen att gå. Vårt uppdrag är ju att bedöma om det här är något som man också agerar på.