Hongkong

Prodemokratiska parlamentariker har gripits

1:44 min

I Hongkong har två prodemokratiska parlamentariker gripits, enligt uppgift anklagade för inblandning i protesterna förra sommaren.

Parlamentarikern Lam Cheuk-ting filmar sig själv med sin mobil när polisen knackar på utanför hans hem tidigt i morse.

– Har jag deltagit i upplopp, frågar han retoriskt polisen genom en lucka i dörren

Videon har distribuerats av hans parti, Demokratiska partiet, till en lokal radiostation, och att Lam tycks förvånad är kanske inte så konstigt.

Det han anklagas för tycks vara inblandning i en uppmärksammad händelse förra sommaren då ett hundratal vitklädda maskerade män med tillhyggen gick till attack mot demonstranter i en tunnelbanestation i Hongkong.

Demonstranterna var på väg hem från en protestmarsch och parlamentarikern Lam Cheuk-ting var en av ett 40-tal som misshandlades.

Nu, över ett år senare, grips han alltså själv för upplopp.

Lam uppges även misstänkt för någon typ av brott i samband med en annan protest förra sommaren, och i morse greps även hans kollega, parlamentarikern Ted Hui, anklagad för inblandning i samma protest.

Polisen hade flera timmar efter gripandena ännu inte kommenterat insatsen, även om flera Hongkongmedier rapporterat att ytterligare ett tiotal personer ska ha gripits och att fler kan stå på tur.

Ted Hui och Lam Cheuk-ting är båda välkända pro-demokratiska politiker och framträdande profiler under proteströrelsen som pågått sedan förra sommaren.