Spelmarknaden

Spelinspektionen vill tvinga bankerna att lämna information

2:03 min

Sedan drygt 1,5 år tillbaka har Spelinspektionen rätt att blockera betalningar till olagliga spelsajter. Men hittills har det inte skett en enda gång. Anledningen är bland annat att banksekretessen sätter käppar i hjulet. Nu vill inspektionen se en ändring av lagen för att kunna tvinga bankerna att lämna ut information.

– Den här typen av ärenden är generellt sett svårutredda, det är svårt att få fram detaljerad och relevant information, säger Robert Larsson, enhetschef på Spelinspektionen.

– Och för att vi snabbt och enkelt ska få fram den information som vi behöver så har vi föreslagit en tydligare reglering som innebär att vi ska ha rätt att få den här typen av uppgifter utan hinder av banksekretessen, säger Robert Larsson.

I samband med coronakrisen fick Spelinspektionen i uppdrag av regeringen att undersöka hur pandemin påverkat spelandet och föreslå åtgärder framåt. Nu är slutrapporten klar.

Det tydligaste förslaget är en ändring av spellagen som innebär att banker och finansbolag tvingas lämna information om betalningar som gjorts till och från spelsajter som saknar svensk licens.

För som det är idag är det ofta otydligt hur pengarna flyttats. Så trots att Spelinspektionen haft rätt att be förvaltningsrätten godkänna blockering av betalningar ända sedan spellagen infördes för 1,5 år sedan har inte en enda överföring stoppats på det viset hittills.

– Den nya lagen trädde i kraft i januari 2019, så vi är fortfarande i ett initialskede, men baserat på det underlag vi har lyckats få fram så har vi dagsläget inte lämnat in någon ansökan till förvaltningsrätten, säger Robert Larsson.

I ett fall, som inspektionen hänvisar till, gick det att se vilket bankgironummer som använts – men när man bad Bankgirot berätta vilken bank det var kopplat till blev det nej.

– På grund av banksekretessen får Bankgirot inte lämna ut uppgifter om vilken bank ett bankgironummer tillhör, säger Samuel Danofsky som är kommunikatör på Bankgirot.

Hur ser ni på en eventuell lagändring som gör att ni blir tvungna att lämna ut den typen av uppgifter?

– Det är inte upp till oss att göra bedömningar kring vilka myndigheter som har rätt att hämta information ur banksystemet.
Men det är klart att om det finns oklarheter kring dagens regelverk är det välkommet med ett förtydligande kring vad som gäller.

Spelinspektionens förslag till ny lagparagraf:
"Oberoende av vad som framgår i 1 kap 10 § (2004:297) i lagen om bank och finansieringsrörelse ska sådan information som behövs för en betalningsblockering enligt 18 kap 26 § lämnas ut efter föreläggande från spelmyndigheten. Uppgifterna ska lämnas ut utan dröjsmål och i den form spelmyndigheten begär".