Medelhavet

Erdogans varning: Grekland tar steg mot sin undergång

1:55 min

I kväll möts EU:s försvarsministrar för att diskutera den upptrappade konflikten i östra Medelhavet mellan Grekland och Turkiet. Samtidigt skärpte i dag Turkiets president Erdogan tonläget ytterligare när han varnade Grekland för att testa Turkiets tålamod eller ”ta steg mot sin egen undergång”, som han uttryckte det.

– Vi är fast beslutna att göra vad som krävs, militärt, politiskt och ekonomiskt. Vi bjuder in våra motparter att ta sig samman för att undvika misstag som kommer att leda till deras undergång, säger Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan och fortsätter:

– Turkiet kommer att få vad vi har rätt till i Svarta havet, Egeiska havet och Medelhavet. Vi kommer inte att kompromissa om vad som tillhör oss på samma sätt som vi inte gör anspråk på andra länders intressen, territorier eller suveränitet, säger Erdogan.

Hans skarpa uttalanden i dag kommer dagen efter samtal med Tysklands utrikesminister som igår träffade både turkiska och grekiska ledare i ett medlingsförsök i den allt mer infekterade konflikten.

Det handlar om vem som har rätt till vad i östra Medelhavet. Förenklat kan man säga att Grekland menar att grekiska öar nära Turkiets kust har ett område runt sig i havet som tillhör Grekland, något som inte Turkiet håller med om. De menar istället att området från landets kustlinje till den turkiska kontinentalsockeln ute i havet tillhör Turkiet och att man därför har rätt att utvinna olja och gas nära grekiska öar som befinner sig i det området.

Spänningen har trappats upp till den grad att en del fruktar en väpnad konflikt och inte på många år har läget varit så spänt mellan grannarna Grekland och Turkiet.
Samtidigt pågår också militärövningar i området, där Grekland övar med Frankrike, Italien och Cypern.

I vattnen finns sedan tidigare Turkiska militärfartyg som eskorterar ett turkiskt prospekteringsfartyg. Pessimistiska analytiker har varnat för att minsta misstag eller missuppfattning i östra Medelhavets vatten kan få förödande konsekvenser.