Bolivia

Ex-presidenten Evo Morales återvänder om hans parti vinner valet

2:03 min

Bolivia håller presidentval i oktober. Landets avsatte vänsterpresident Evo Morales jagas anklagad för olika brott. Han har tvingats styra sina anhängare från en ort i Argentina, vid gränsen till Bolivia. I en exklusiv intervju med Sveriges Radio, säger Evo Morales att hans återkomst till Bolivia hänger på valresultatet.

Den frågan många ställer sig idag i Bolivia är när Evo Morales ska komma tillbaka till landet. Och hans svar är idag: det beror på valresultatet.

Mellan raderna, han kommer att återvända om hans parti MAS vinner presidentvalet i oktober.

Morales störtades hösten 2019 anklagad för valfusk. Den konservativa interimsregeringen som tog över lovade att hålla val i maj, sen sköts valet upp två gånger, med hänvisning till pandemin.

Den senaste uppskjutningen ledde till stora protester och vägblockader från Evo Morales anhängare. Till slut nåddes en kompromiss, valet hålls i oktober och inga fler uppskjutningar är tillåtna.

En bra lösning, säger Evo Morales i en exklusiv intervju med Sveriges Radio, som han gör per telefon från sitt högkvarter i Argentina. Han är säker på en seger för hans partis kandidat Luis Arce redan i första valomgången.

Evo Morales betecknar förra årets händelser som en kupp, stödd av USA som är i jakt efter landets litium-reserver, som är de största i världen.
 
I elbilarnas tidevarv har litiumet blivit ett åtråvärt byte, säger han och pekar på att Teslachefen sagt att i kampen om litiumet, så kan USA göra en kupp var som helst i världen.

Evo Morales avvisar kritiken från de egna leden om att hans regering tystat ner oliktänkande och kontrollerat folkrörelserna.

Och när han ber om namn på folk som säger så, och han inte får det, då avbryter han bryskt intervjun, säger att den är oseriös och lägger på.