Coronaviruset

Protester mot restriktioner tar fart i Kina

1:48 min

I Xinjiang i västra Kina har missnöje kring coronarestriktioner fått ovanlig uppmärksamhet i kinesiska sociala medier de senaste dagarna, något som fått myndigheterna att reagera.

I en video som har delats på den kinesiska mikrobloggen Weibo, syns vad som sägs vara boende i miljonstaden Urumqi, som skriker ut sin frustration från sina höghusfönster i natten.

Videon är ett av de inlägg om Xinjiang i västra Kina där coronarestriktionerna fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. Andra, betydligt mer kritiska inlägg har delats, men censurerats.

Det handlar om obekräftade vittnesmål om tuffa restriktioner och svårigheter att få tag i mat. Klagomål över att inte få lämna sin lägenhet, trots att området man bor i inte har haft några bekräftade fall av covid-19.

Det var i juli som coronaviruset upptäcktes i Xinjiang. Sedan dess har omkring 900 fall konstaterats officiellt, även om det nu gått tio dagar utan nya smittade. Och det här har alltså lett till ifrågasättanden i sociala medier varför restriktionerna fortfarande är så hårda.

Offentlig kritik mot hur det styrande kommunistpartiet hanterat coronaviruset är ovanlig. Frågan är dubbelt känslig, eftersom den rör Xinjiang, en region i Kina där människorättsgrupper länge varnat för att den muslimska minoriteten uigurer utsätts för systematisk övervakning och godtycklig internering.

Efter att missnöjet om coronarestriktionerna i Xinjiang blivit känt, så har de lokala myndigheterna i Urumqi gått ut offentligt och hävdat att flera stadsdelar från och med nu har lättat på restriktionerna.