EU-kommissionen

Handelskommissionär Hogan avgår i kritiskt skede

1:55 min

EU:s handelskommissionär, irländaren Phil Hogan, tvingades igår kväll lämna in sin avskedsansökan efter den växande kritiken mot att han brutit mot Irlands hårda coronarestriktioner.

– Uppmärksamheten gör  det omöjligt för mig att sköta mitt arbete, och den skadar EU-kommissionens arbete, sa Phil Hogan till den irländska tv-kanalen RTE i går kväll.

Det hade då gått ganska precis en vecka sedan den så kallade ”golfgateskandalen” briserade, efter att Phil Hogan och flera ministrar i den irländska regeringen deltagit i en lokal middagsbjudning anordnad av en irländsk golfklubb i strid med de irländska coronarestriktionerna.

Avslöjandet ledde till att Irlands jordbruksminister tvingades avgå, liksom flera höga politiker, och den irländska koalitionsregeringen uppmanade även Phil Hogan att överväga att lämna sin post.

I går lämnade Phil Hogan en redogörelse för vistelsen på Irland till sin chef, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Där framkommer att Hogan besökt flera städer på Irland trots att den som kommer resande från Belgien - som klassas som högriskområde - måste stanna i karantän i två veckor.

I tv-intervjun i går kväll bad Hogan om ursäkt, men han förnekade samtidigt att han brutit mot några lagar eller regler.

Som handelskommissionär hade Phil Hogan en av de allra tyngsta posterna i EU-kommissionen, men de senaste dagarnas negativa uppmärksamhet gjorde honom till en belastning för Ursula von der Leyen.

Hon måste nu sannolikt möblera om i kommissionen för att utse en ny handelskommissionär som kan fortsätta de viktiga handelsförhandlingarna med USA och Kina.

Phil Hogan var också nära involverad i de pågående förhandlingarna med Storbritannien om ett nytt frihandelsavtal som nu går in i ett kritiskt skede.

För EU-kommissionen, och för Ursula von der Leyen, kommer därför skandalen olägligt då fullt fokus ligger på att få den nya coronafonden på 8 000 miljarder kronor på plats och avvärja hotande handelskonflikter.