Sydkinesiska havet

Kina fördömer amerikanska sanktioner

1:58 min

Kina har idag fördömt att USA igår införde sanktioner mot ett antal kinesiska personer och företag. USA införde sanktionerna på grund av att personerna och företagen deltagit i den kinesiska militärens uppbyggnad av konstgjorda öar i omstridda havsområden i Sydkinesiska sjön.

”Orättvisa”, kallade det kinesiska utrikesdepartementet idag de amerikanska sanktionerna. Detta då Kina menar att företagen straffas för verksamhet som ägt rum helt på Kinas territorium. Men det är just det som är själva stötestenen – hur stor del av Sydkineisksa sjön som faktiskt tillhör, eller inte tillhör, Kina. Kina gör anspråk på i stort sett hela havsområdet, anspråkskrav som andra länder i regionen, och USA, inte erkänner.

Sanktionerna innebär att 24 kinesiska företag förbjuds att köpa produkter från USA utan särskilda tillstånd. Visumrestriktioner införs även mot ett antal personer som USA bedömt som ledande i öutbyggnaden.

Det är oklart om det endast rör sig om personer anställda i de utpekade företagen, eller om det även inkluderar personer anställda den kinesiska militären eller andra myndigheter.

USA har infört liknande sanktioner mot tiotals kinesiska företag de senaste månaderna, bland annat på grund av företagens inblandning i vad USA ser som förföljelser mot den muslimska folkgruppen uigurerna i provinsen Xinjiang i västra Kina.

Men aldrig tidigare har sanktioner av detta slag införts på grund av konflikten i Sydkinesiska sjön.

Kina har där det senaste decenniet byggt konstgjorda öar, och därefter har de byggt örlogsbaser, flygbaser, och luftvärnsanläggningar på öarna. Öutbyggnaden tillsammans med Kinas militära upprustning och modernisering i övrigt har gjort att den militära maktbalansen i regionen mer och mer börjat luta åt Kinas håll.

USA:s sanktioner kommer inte att ändra på det, och de kommer inte att stoppa någon av Kinas militära aktiviteter. Men de är en symbolisk markering och ett tydligt exempel på de nu allt sämre relationerna mellan världens två mäktigaste länder.